Vintagevinkkejä

25.2.2018

En juuri ikinä shoppaile vaatteita, mutta mitä tulee kodintarvikkeisiin, pikkukippoihin ja kahvikuppeihin, niin alan huolestuttavissa määrin muistuttamaan pahemman luokan hamstraajaa. On vaikeaa jättää kaunis tavara kauppaan, etenkin jos se on kirppikseltä tai muualta käytettynä löydetty. Uuden tavaran mukana kun tulee aina pieni kulutusmorkkis, mutta sitä ei tarvitse ihan samalla tavalla second hand-löydöissä potea. Parasta kamaa löytää usein pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, mutta jos maakuntamatkailu ei inspiroi, löytyy apajia myös Helsingistä. Tässä niistä viisi parasta, joista olen löytänyt muun muassa kuvissa esiintyvät aarteeni.

 

1. Antiikkihalli Fasaani ja Helsinki Second Hand

Tämä jättimäinen antiikkihalli on ehdottamasti näistä paikoista suosikkini ja jokaviikkoisen pyhiinvaellukseni kohde. Liike sijaitsee Korkeavuorenkadulla ja pitää sisällään about kaikkea, mitä toivoa uskaltaa. Päädyn itse usein hipelöimään kauniita astioita ja keramiikkaa, näiden kuvien eri lautaset sekä Iittalan Tsaikka-lasit olen löytänyt juuri Fasaanista. Mainittakoon vielä, etteivät tuotteet täällä ole hinnalla pilattuja. Upeita lautasia ja kahvikuppeja löytää usein muutamalla hassulla eurolla ja esimerkiksi Artekin tuoleja olen nähnyt myytävän alle satasella. Täällä kannattaa käydä usein, sillä varsinkin suositut merkkihuonekalut napataan täältä melko nopeasti.

 

 

2. kooPérnu 

Tämä astetta pienempi second hand-helmi löytyy myös Korkeavuorenkadulta, aivan edellisen paikan naapurista. Kaupan tuotteet tulevat Ranskan vintagemarkkinoilta, joista kaupan omistaja henkilökohtaisesti käy valitsemassa parhaat tuotteet puotiinsa. Omasta mielestäni kaupan parasta antia ovat näyteikkunassa vaihtuvat superkauniit 60- ja 70-luvuilta olevat tarjoiluvaunut ja pikkupöydät. Jos voittaisin Luontoarvasta joskus edes satasen, niin ostaisin jonkin niistä heti. KooPérnu on myös aktiivinen Instagrammaaja, joten ei haittaa, vaikka ei pääsisikään paikan päälle tavaroita kuolaamaan tai kauppakoira Pulttia (!) rapsuttamaan.

 

 

3. Artek 2nd Cycle

Sanottakoon heti alkuun, että tässä kaupassa käyminen on melkoisen fyysinen kokemus. Saman katon alta löytyy kaikki kauneimmat ja ihanimmat Artekin huonekalut, lamput ja sisustusjutut, joita on ikinä valmistettu. Artek 2nd Cyclessä yksi parhaista jutuista on se, että siellä konkreettisesti näkee miten hyvin ja huolella tehdyt huonekalut kestävät aikaa ja kulutusta. Esimerkiksi tosi monet vanhat tuolit tai valaisimet ovat täällä kuin uusia tai korkeintaan kauniisti ajan patinoimia. En ole koskaan ostanut täältä mitään, mutta tykkään käydä täällä haaveilemassa ja pyörimässä. En ole myöskään nähnyt täällä tuotteissa hintoja, mikä on tietty jännittävää, mutta saattaa myös ehkä tarkoittaa sitä, että ne ovat neuvoteltavissa.

 

 

4. Tomorrow’s Antique

Kultaa, tummaa puuta, rottinkia, Pirkka-pöytiä ja Paavo Tynelliä. Jos luit listaa aivan sydänsilmäemojeina, niin käy täällä. Liiketila sijaitsee Taka-Töölössä Manskun varrella ja on ihana. En ole täältäkään vielä päässyt ostamaan mitään, mutta kauppa on käymisen arvoinen huonekaluklassikkojen tyyssija, vaikka pankkitili ei hankintoihin venyisikään.

 

 

5. Hagelstam & Co ja Bukowskis

Huutokaupoilla on edelleen vähän maine rikkaiden eiralaisten harrastuksena, mutta onneksi kävin viime syksynä toteamassa pölyttyneet ennakkoluuloni vääriksi. Sekä Hagelstamilla että Bukowskilla on nettisivuillaan kattavat luettelot ja kuvat kaikista myytävistä tuotteista. Osa tavaroista myydään perinteisessä vasarahuutokaupassa (jossa käyminen oli superkuumottavaa ja hauskaa), mutta osa on myynnissä vain nettihuutokaupoissa, jotka toimivat tismalleen samalla periaatteella, kuin vaikkapa kaikkien joskus käyttämä Huuto.net. Kynnys huutamisen aloittamiseen on tehty melkoisen matalaksi ja yleisten luulojen vastaisesti myynnissä on muutakin kuin miljoonan maksavia Schjerfbeckejä. Viimeksi huutokaupassa yritin huutaa itselleni pientä Lasse Marttisen pastelliväristä maalausta, mutta valitettavasti jonkun toisen taidebudjetti oli enemmän kuin oma 60 euroani. Samaisessa vasarahuutokaupassa oli myynnissä myös esimerkiksi Artekin vintage-julisteita, Aalto-jakkaroita ja Tapiovaaran pinnatuoleja, jotka sai omakseen murto-osalla alkuperäishinnasta. Joissain vasara- tai online-huutokaupoissa on myynnissä myös vintage-muotia, joten jos vaikkapa Chanelit, Guccit tai Célinet kiinnostavat, niin täältä niitä saattaa löytää ilman välitöntä konkurssivaaraa.

 

Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

6 kommenttia

 • Amanda

  Oi mikä lista! Tykkään tästä teidän meiningistä, alan ehdottomasti seurata 🙂

  26.2.2018 at 11:27 vastaa
  • essi

   Ihanaa, kiitos!

   26.2.2018 at 21:30 vastaa
 • Riikka

  Mä oon ostanut ison osan mun huonekaluista ja sisustusesineistä helsinkiläisistä huutokaupoista ja ihan polkuhintaan! Niillä on _todellakin_ väärä ja hyvin pinttynyt maine pelkkinä antiikki/taide/stockamummo/chanelno.5/whatnot -puoteina.

  ps. Kivan oloinen blogi, tsemppipusut!

  28.2.2018 at 08:21 vastaa
  • essi

   Siis todellakin! Musta myös niiden nettikaupat on tosi hyvin tehtyjä ja niistä löytää tavaraa ihan Facebook-kirppishinnoin, mut ilman sitä kaikkea kaaosta ja häsläystä.

   Ps. Kiitos!!

   28.2.2018 at 21:20 vastaa
 • Sanna

  Kiitos vinkeistä, näihin pitää suunnata kevätretkille!

  19.3.2018 at 19:17 vastaa
  • essi

   Jee, suosittelen!

   20.3.2018 at 15:51 vastaa

  Jätä meille kommentti