Vaihtoehdot vappujuomille

25.4.2018

Yhdellä jos toisella on jo varmaan jääkaapissa kotitekoiset simat pulputtamassa, mutta vappuna voi toki juoda muutakin. Perinteisimmän siman reseptiä emme tänne laita, sillä niitä löytyy helposti muista blogeista ja nettisivuilta, eikä meillä juurikaan ole mitään lisättävää klassiseen fariinisokeripaketin reseptiin. Kotisima kerkeää muuten vielä ihan hyvin vapuksi, vaikka muuta jo kuumotellaankin. Jääkaapissa siman tekeytymiseen menee noin viikko, mutta jos pullot jättää huoneenlämpöön, valmistuu juoma kolmessa tai neljässä päivässä.

Jos siman tekeminen itse kuulostaa liian isolta projektilta, löytyy sille muutama helppo vaihtoehto. Iloksemme olemme huomanneet erilaisten kotisimavalmisteiden määrän kasvaneen kaupoissa ja viime lauantaina kokoonnuimmekin koko Flooran päivän voimin maistelemaan muutamaa raportoidaksemme niistä teille.

 

 

Aloitimme simaraatimme Kaskein juhlasimalla. Koko toimituksen mielestä itse pullo näytti kivalta ja oli sellainen, jonka voisi vaikka tuliaiseksi viedä. Erityisen kivaa tässä oli myös se, että juomaa löytyy Lidlistä. Litran pullo maksoi reilu kolme euroa, mikä on mielestämme ihan inhimillinen hinta. Itse juoma oli melkoisen mietoa, jopa liian mietoa joidenkin raatilaisten makuun. Kuplia ei juomassa ollut paljoa, värikin muistutti enemmän kuohuviiniä kuin simaa. Kaskein juhlasima on kuitenkin sima moneen suuhun, sillä sitä on todella helppo juoda. Hyvä sima napattavaksi kauppareissulta mukaan, tällä hinnalla voi ostaa vaikka kaksikin pulloa.

 

 

Seuraavaksi arvon simaraati siirtyi Hommanäsin kotisimaan. Muovinen pullo ei herättänyt kaikissa tuomareissa ihastusta, mutta kyynisimmältäkin pääsi suusta ihastunut huokaus, kun pullosta kuului avatessa kunnon sihahdus. Tämä sima tulee rusinoiden kanssa, mikä oli raadin mielestä ihanaa. Ainesosaluettelo on lyhyt ja ymmärrettävä, juoma on tehty aidoista kotisima-aineksista. Itse sima tuoksui ja maistui kotitekoiselta, kiitoksia se sai myös siitä, ettei ole yhtä makea kuin edeltäjänsä. Minnin sanoin ”kotisimasta helposti lipsahtaa kilju”, mutta ei tässä onneksi semmoista vaaraa ollut. Hommanäsin kotisima oli autenttista, mutta hieman kalliimpaa kuin edellinen. Pulloja myydään ainakin isommissa ruokakaupoissa ja esimerkiksi Kanniston leipomoissa. Tätä ostaisimme herkutteluun ja hifistelyyn.

 

 

Raatimme maistelussa oli tällä kertaa vain kaksi valmissimaa, mutta suosittelisimme lämmöllä myös Wanhan Porvoon Fabriikin pulloja, joissa on erityisen hyvä hinta-laatusuhde. Parasta sima tietenkin on munkkien kanssa, mutta vappuaattona nautimme simamme kaikkein mieluiten jallulla terästettynä. Jos et ole vielä tätä voittajakomboa maistanut, niin suosittelemme korjaamaan vääryyden mahdollisimman pian.

 

 

Kolmas maistelemamme vappuvirvoke ei ole ihan siitä perinteisimmästä päästä. Jos edelliset kaupasta ostettavat simat ovat niille, joille kotisiman tekeminen on ajatuksenakin uuvuttava, on tämä juoma sitten heidän vastakohdilleen. Kyseessä on Minnin tekemä kiinanruusukombucha. Kombucha on sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu juoma, jolla on kuulemma aivan sikana kaikkia hyviä terveysvaikutuksia. Kombuchan valmistus perustuu hapattamiseen ja kotitekoisen kombuchan tekoon tarvitsetkin elävän kombuchaviljelmän eli volgansienen. Sieniä voi kuulemma ostaa joistain ekokaupoista, mutta niitä voi halutessaan kysellä myös juomalle pyhitetyistä Facebook-ryhmistä ja joistain ravintoloista. Kombucha muistuttaa joissain tapauksissa ulkonäöltään paljon simaa, mutta tämä Minnin tekemä juoma saa kreisin värinsä hibiscus-teestä.

Kombuchan valmistus muistuttaa paljon siman tekemistä: veteen sekoitetaan sekä sokeria että mausteita, käymisprosessin saa aikaan nesteeseen lisättävä sieni. Kuten myös sima, kombuchakin vaatii noin viikon tekeytymisen. Käynyt kombucha pullotetaan ja säilytetään viileässä. Sienen voi kerätä talteen ja käyttää uudelleen.

Lähtökohtaisesti ajatus (ja näky) punaisessa nesteessä lilluvasta sienilimasta ei ollut kaikkein innostavin, mutta myös järkyttyneiden mielestä valmis juoma oli hyvää ja sillä oli potentiaalia moneen. Kombuchajuomalla on helposti hieman etikkainen tuoksu, joka hälvenee jonkun verran jäähdytyksen myötä. Kummallista ödööriä ei tule säikähtää, sillä mausta etikkaisuus puuttuu lähes kokonaan. Raadin mielestä juoma sellaisenaan on ihan ok, mutta tämä kiinanruusukombucha sopisi mielestämme erittäin hyvin vaikkapa erilaisiin drinkkeihin. Tästä tulisi jääkylmänä esimerkiksi puolukoiden kanssa aika hyvä pohja jollekin kesän hittijuomalle.

 

Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

3 kommenttia

 • mikaela

  mulla olis pieni kehitysehdotus 🙂 lukemisesta tekis vielä vähän kivempaa, jos heti tekstin alussa lukis, kuka tekstin on kirjottanu niin tietäis kenestä ja kenen ”äänellä” puhutaan.

  oli se alussa tai lopussa, niin hyviä juttuja joka tapauksessa!

  25.4.2018 at 18:09 vastaa
  • essi

   Hei! Kiitos paljon ehdotuksesta, ollaan mietitty tätä itsekin. Jos tuut meidän instan kautta tänne, niin aiotaan vastaisuudessa laittaa sinne kirjoittajan nimi kuvatekstiin. Täällä blogin puolella se vaatii vielä vähän selvittelyä, mut kiitos paljon palautteesta!

   25.4.2018 at 20:06 vastaa
 • jenni

  se vielä että ois kiva jos flooran päivä päivittyis vähän useammin <3

  9.5.2018 at 14:47 vastaa
 • Jätä meille kommentti