Siivouksen filosofia

25.2.2018

 

Minulla on ehkä pieni fiksaatio siivoukseen. Se ei suinkaan tarkoita, että meillä olisi aina supersiistiä. Pikemmin tarkoitan, että jos jotain teen, teen sen kunnolla. Motivaattorina siivoukseen toimii parhaiten tietty kauniit siivousvälineet ja se fresh tuoksu joka puolella. Ja sillä freshillä en tarkoita Tolua. Epämääräiset kemikaalit mietityttää, ja jos pesunestettä ei saa joutua iholle sen myrkyllisyyden vuoksi, en kyllä halua sitä minnekään muuallekaan kotiini.

Aina ennen kun näin nätissä pullossa biohajoavaa mitä tahansa siivousjuttua ja omistin pari euroa ylimääräistä, ostin sen. Purkkien tuoteselosteiden kyttäyksen ja ahkeran Pinterestissä roikkumisen jälkeen tajusin, että voin, haluan ja pystyn tehdä itse lähes kaikki kotona tarvittavat siivoustuotteet.

 

Ekoystävällisemmän kodinhoidon ja siivouksen periaatteita on myös käyttää välineitä, jotka on tehty kestävistä luonnonmateriaaleista, kuten tuo kirpparilta haalittu bambusta tehty mattopiiska. Seuraavaksi tärkeintä on, että ne on myös tosi kauniita. Toinen periaate on olla tuottamatta lisää roskaa. Siksi olen alkanut keräämään käytössä tyhjentyviä lasi- ja joitain muovipullojakin. Yllättävästi lasipurkit maksavat joskus aika paljon! Ostin kerran X-tra-omenasosetta täydellisen isossa lasipurkissa hintaan 1,59€ ihan vain, jotta sain sen purkin.

Aion pitää teidät matkassa mukana, kun jatkossa luon itse vastaavia tuotteita kotona loppuneiden pesuaineiden tilalle. Kaikki siivoustuotteeni tulevat vielä joskus olemaan luonnonmukaisia, kasviperäisiä ja vapaita kemikaaleista.

 

 

 

Mikään tuote ei ollut juuri nyt meillä kotona loppunut, mutta hinku kotikemistin puuhiin pakotti toimiin. Kaipasin ehkä jotain talouspaperin korvaajaa tehokkaampana, mutta nopeampaa, kuin rätti ja suihkepullo. Jotain, missä itse rätissä olisi se puhdistava ainesosa.

 

Monikäyttöiset pikasiivouslaput 1l purkkiin

⅓ etikkaa

⅔ vettä

8-14 pisaraa eteeristä öljyä tai appelsiinin kuoret

 

Revin rikki menneestä lakanasta neliön muotoisia palasia, jotka taittelin tiiviisti suljettavaan lasipurkkiin. T-paidat tai periaatteessa mikä vain tekstiilijäte, joka on luonnonkuitua, käy tähän. Sekoita seuraavaksi etikka ja vesi ja lisää sitten eteeriset öljyt. Käytin omaan versiooni omaa tänhetkistä lempisekoitettani, joka on nimeltään Bergamotti, Makea Appelsiini ja Piparminttu. Appelsiini toimii rasvaa vastaan, piparminttu ja bergamotti ovat antibakteerisia. Vaihtoehtoisesti voit myös pilkkoa appelsiinin kuoria seokseen öljyjen sijasta. Ne erittävät tuoksua etikkaan, kun annat purkin olla muutaman päivän suljettuna. Testasin tätä kylppärin pikasiivouksessa ja huh, kun peilistä tuli kiiltävä (pyyhi peili sanomalehden sivulla lopuksi)! Käytön jälkeen huuhtelin lapun vedellä ja ripustin hetkeksi kuivumaan, josta se matkaakin pyykkikoriin ja pesun kautta takaisin purkkiin.

 

Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

4 kommenttia

 • Milja

  Oi, kiitos vinkistä! Innolla odotan muitakin neuvoja, millä siivouksen saisi sujumaan ympäristö- ja ihmisystävällisemmin. Tsemppiä bloginpitämiseen, tähän mennessä vaikuttaa hurmaavalta!

  25.2.2018 at 16:18 vastaa
 • Maija

  Ihanaa kiitos vinkistä pesulaput!,ihan loistavaa 💓 Bloginne vaikuttaa tosiaan ihanalta rennolla otteella, aivan varmasti tulette olemaan osa mun blogienlukupäivää;).

  25.2.2018 at 17:04 vastaa
 • Laura

  Ihana vinkki! Sori tyhmä kysymys: onko ne rätit siellä kosteessa kunnes käytetään vai kuivataanko välissä? Kun tokassa kuvassa näyttää niin kuivilta… 🙂

  26.2.2018 at 09:04 vastaa
  • aino

   Ne rätit on siellä etikka-vesi liuoksessa odottamassa ja tavallaa imee ainetta itseensä. Se oli in the making kuva ehkä vähän hassussa kohdassa… my bad!

   27.2.2018 at 12:58 vastaa

  Jätä meille kommentti