Kuumat kylvyt

15.4.2018

Yksi suurin syy miksi muutimme asuntoomme oli, että tässä on oma sauna. Aina puhuessani siitä, ymmärrän kuinka harvinaista yksityinen sauna Helsingissä on. Saunon kaksi tai kolme kertaa viikossa vuoden ympäri. Koen saunan jotenkin syväpuhdistavaksi. Itsellä on aina jotenkin likainen olo, jos en ole käynyt saunassa pitkään aikaan. Matkustaessa en tietenkään tätä puhdistavaa rituaalia pääse toteuttamaan. Jenkeissä saunan sijaan otetaan pitkä kuuma kylpy, joka on ihanaa sekin. Olenkin päättänyt, että seuraavaan asuntoon haluan kylpyammeen saunan sijaan. Kuumassa vedessä lillumisessa on sitä jotain.

Luonnon lämmittävät kylpyammeet ovat jotain vielä parempaa, ja niissä on jotain todella maagista ja rentouttavaa. Lisäksi lähteiden vesi sisältää usein runsaasti erilaisia liuenneita mineraaleja. Luin juuri maailman vanhimmasta elossa olevasta japanilainen miehestä, joka arveli yhdeksi ikänsä salaisuudeksi kuumissa lähteissä oleskelun. Hänen tyttärensä taas epäili syyn olevan isänsä elämäntapa, joka aiheuttaa hänelle minimaalisen määrän stressiä. Huomaatteko yhtälön: sauna, kylvyt ja stressi.

 

Esittelen tässä kaksi kuumaa lähdettä, joihin rakastuin ja jotka ovat usein mielessäni.

 

Islanti

 

Tämä paratiisi sijaitsee jossain Etelä-Islannissa. Sain vinkin siihen kaveriltani ja meillä kesti jonkin aikaa löytää paikka, vaikka kylttejä paikalla olikin. Olimme Islannissa marraskuussa ja siellä oli aika arktiset olosuhteet. Valoisaa aikaa oli erittäin vähän, aurinko nousi ehkä kymmeneltä ja laski jo ennen kolmea. Ajattelin, että suomalaisena tiedän jotain kaamoksesta, eikä Islanti voi hätkäyttää minua. Kuitenkin Islannissa tuli olo, ettei kenenkään kuuluisi edes asua siellä. Meillä jäi varmaan puolet suunnitelmista toteuttamatta koska koko ajan oli pilkkopimeää ja tuuli niin paljon, että auto heittelehti.

Kuitenkin tänä yhtenä iltapäivänä näimme pilkahduksen aurinkoa juuri kun löysimme unelmieni lähteen. Vietimme siellä ehkä kaksi tuntia aivan kahdestaan ja korkkasimme islantilaiset kaljat. Vesi oli mukavan kuumaa, ja oli parasta katsoa lumista maisemaa vedestä.

 

 

Kaksi allasta oli rakennettu sementistä ja luonnonkivistä. Isompi niistä oli pitkulainen ja osaksi tuulelta suojassa. Pienempi allas alkoi suoraan pienestä mökistä, joka toimitti pukukopin virkaa. Pienemmässä altaassa oli penkki altaan sisällä, jossa pystyi istumaan ja katsomaan auringonlaskua. Kuulimme lähellä sijaitsevassa airbnb-talossamme asuvien ajavan paikkaan joskus keskellä yötä katsomaan revontulia ja kylpemään, ah.

 

 

Oregon, USA

Rakastan yli kaiken Oregonia, josta mieheni on kotoisin. Siellä tuntuu kuin olisi jatkuvasti Twin Peaksissa. Usvaiset vuoret ja niiden tietty mystisyys rauhoittaa. Tässä paikassa oli yhteensä ehkä kuusi pienempää allasta ja yksi isompi katoksen alla. Kuuma vesi virtasi kallion seinästä ja valui lähteestä toiseen tehden niistä kaikista eri lämpöisiä. Ensimmäinen kuumin allas oli niin kuuma, että täytyi välillä nousta siitä pois “vilvoittelemaan” ilmaan. 

 

 

Tänne matkalla auto melkein upposi mutaan ja lätäköihin. Parkkipaikalta lähteille johti pieni reitti, joka oli haastava vaeltaa sateella. Nähdessäni katoksen ja altaat kuitenkin hihkuin onnesta. Usva, kevyt sade ja viileä syysilma luonnon omassa kylpylässä oli kaikki sen vaeltamisen arvoista. Lähteet sijaitsivat jyrkällä rinteellä, jonka alla virtasi joki. Kaikki oli täydellistä.

Olen käynyt lähinnä paikoissa jossa on ollut vähän tai ei ollenkaan muita ihmisiä. Toisaalta minua ei ole ollenkaan häirinnyt muut ihmiset lähteillä. Siitä tulee sellainen olo, että olemme kuin kohtaus Viidakkokirja-elokuvasta, jossa kaikki metsän eläimet kokoontuvat joelle peseytymään. Näillä lähteillä olimmekin parhaillaan seitsemän henkeä samassa (siinä kuumimmassa) padassa jutustelemassa. 

 

 

Mulla on hauska tarina siitä, mitä tapahtui matkalla pois täältä. Ei ymmärretty ottaa mitään juomista mukaan lähteille. Arvatenkin meillä oli aivan kauhea jano kaiken lillumisen jälkeen. Ajettiin illalla pimeällä tiellä, autossa ei ollut yhtään vettä. Lähellä ei ollut yhtäkään huoltoasemaa tai kaupunkia. Vihdoin vastaan tuli neonvärinen OPEN-kyltti ja teimme äkkikäännöksen vasempaan. Saavuimme aitoon cowboy-baariin, jonne kävelin määrätietoisesti sisälle. Tunnelma oli todella seisahtunut. Hattupäiset miehet istuivat rivissä tiskillä kaljapullot kourassa, muutama pelasi biljardia. Luulin hetken olevani Villissä lännessä. Baaria piti vanhempi rouva, joka kysyi aivan kuin elokuvissa “what can I get for you darling?”.

Tilasin vettä ja oluen sillä aikaa, kun Daniel kävi vessassa. Nainen kaivoi coolerista maailman kylmimmän Budweiserin ja avasi sen minulle. Kaikki sisuskaluni olivat rutikuivia, ja tiesin tasan tarkkaan mitä tehdä. Join kaljan yhdellä ainoalla kulauksella kaikkien miesten tiskillä rivissä kääntyessä katsomaan esitystäni. Sanoin miehelleni “Let’s go” ja nappasin vesipullot autoon. Koko tämä paikka ja tapahtumaketju oli niin huvittava ja mieleenpainuva. Muistan vieläkin niiden miesten ilmeet. Kuuntelimme lopun matkan country-radiokanavaa ja olo oli kuin Bonnie ja Clydella.

 

Jaa:
Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

1 kommentti

  • Amanda

    Naurahdin ääneen tolle baaritilanteelle, ihan mahtava! Oma sauna olis kyllä unelmaa, ja upeeta kuulla että joku jolla oma sauna on, sitä myös käyttää. Omassa kaveripiirissä saunat asunnoissa tuntuu toimittavan lähinnä varaston virkaa, ja se on niin sääli!

    17.4.2018 at 10:30 vastaa
  • Jätä meille kommentti