Kaikki mitä sinun tulee tietää Kööpenhaminasta

1.3.2018

Tänään vien teidät hetkeksi omaan sielunmaisemaani, rakkauden kaupunkiin Kööpenhaminaan. Kun ihmiset ottavat minuun yhteyttä, kysyvät he aina joko apua johonkin ruotsinkieliseen käännökseen tai sitten Köpisvinkkejä. Tämä johtuu siitä, että olin vuonna 2016 kaupungissa puolen vuoden yliopistovaihdossa ja kaikki yliopistovaihdossa olleet tietävät, mihin vaihdossa tietty keskitytään. Muille tiedoksi: ei ainakaan opiskeluun. Noiden kuukausien aikana tuli käppäiltyä kaupunki läpi melko moneen kertaan, joten vinkkejä kyllä riittää kyselijöille.

 

 

Köpiksessä ihan muutaman päivän lomalla kerkeää tehdä ja nähdä paljon. Pitkät viikonloput ovat kaupungissa suosittuja, joten jos mahdollista, niin mene kaupunkiin esimerkiksi sunnuntaina tai viikolla. Näin vältyt ainakin suosituimpina vuodenaikoina kaikelta jonotukselta ja hotelleissa tykätään upgreidata ulkomaalaisia turisteja parempiin huoneisiin hiljaisempina päivinä (itselleni käynyt näin jo kahdesti!). Köpis on varmaan yksi maailman kalleimpia kaupunkeja, joten hotellien ja asumusten kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Oman kokemukseni mukaan keskinkertaisimmat Airbnb:tkin maksavat kaupungin keskustassa eli Indre byssä hotellihuoneen verran, joten kannattaa avoimin mielin plärätä myös hotellivaraussivustoja. Syömässä kannattaa käydä vähän pääkatua Strøgetiä sivummalla ja metro- ja bussilippujen sijaan kannattaa vuokrata pyörä. Köpiksessä ihan kaikki pyöräilevät ja se on ihanaa, mutta myös oikeasti kaikkein kätevintä kaupungilla liikkumiseen. Pyöräteitä on aivan kaikkialla ja koko kaupungin läpi pääsee pyörällä vihreässä aallossa vajaassa vartissa. Pyöräkauppoja ja -vuokraamoita on joka kulmassa ja myös lähes kaikki hotellit lainaavat tai vuokraavat pyöriä.

 

 

Minulla on tapana vastata “hei onks köpiksee mitää brunssivinkkejä?”-tekstareihin aina vähintään kolmesivuisella novellilla, joten kerään poikkeuksellisesti tähän postaukseen vain parhaat päältä, jos on aikaa vain yhteen tai kahteen-periaatteella. Eli siis jos eksyt joskus Kööpenhaminaan, niin käy hyvä ihminen nyt edes näissä paikoissa.

 

 

Aamu kannattaa aloittaa joko Mad & Kaffen tai Café Nordenin aamiaisella. Mad & Kaffessa voi listalta koota omannäköisensä aamiaistarjottimen kiinteään hintaan ja se voi näyttää esimerkiksi ylläolevilta komboilta. Mitä aamupalaasi valitsetkaan, niin ota ainakin chokoladesnegle, eli suklaaetana, joka on tietenkin tuo överirasvainen voitaikinasta leivottu suklaaherkku. Café Nordenissa on tarjolla erilaisia valmiita aamupalalautasia, jotka ovat ihan jättikokoisia. Yhdestä sellaisesta syö ainakin kaksi ihmistä helposti.

Aamiaisen jälkeen jaksaa pyöräillä keskustaan Strøgetille ja latinalaiskortteleihin, jotka pullistelevat erilaisista pienistä ja isommista kaupoista. Zarat ja Weekdayt kannattaa skipata suosiolla ja suunnata suoraan tanskalaisiin erikoisuuksiin. Strøgetin holleilla on ainakin Stilleben, Project4, sekä Gannin, Mads Nørgaardin ja Samsøe&Samsøen liikkeet, jotka ovat kaikki supertyylikkäitä ja täynnä unelmavaatteita. Strøgetiltä löytyy myös Illums Bolighus, eli kuninkaallinen sisustustavaratalo, Hayn lippulaivamyymälä ja useampi Normann Copenhagenin kauppa. Näitä ei voi missata, jos design tai tanskalaiset huonekalut yhtään kiinnostavat.

 

 

Kaiken pyörimisen jälkeen lounaaksi on tietenkin syötävä yksi maailman parhaista burgereista. Niitä saa Gasoline Grilliltä, joita on keskustan alueella useampia. Grilleillä ei usein ole muutamaa istumapaikkaa enempää tilaa, mutta se ei näytä ketään häiritsevän. Omasta mielestäni burgeri on todellakin hyvä ja melkein kaiken hypensä arvoinen, mutta esimerkiksi poikaystävälleni Tomille Gasoline Grill on jokaisen Köpiksen matkamme ehdoton kohokohta, ja viimeksi siellä piti käydä kolmen päivän aikana kahdesti. Hamppariaterian saa sadalla tanskan kruunulla, eli noin kolmellatoista eurolla, mutta on jokaisen kruunun arvoinen. Gasoline Grill myy päivittäin vain tietyn verran burgereita, ja ilmoittaa aukioloajakseen until sold out. Paikka päivittää Instagramiaan aina kun burgerit eri pisteistä loppuvat, joten kannattaa ennen grillille lähtöä tarkastaa, vieläkö ruokaa on tarjolla.

Iltapäivä Köpsässä pitää tietty pyhittää jollekin museolle. Kaupungissa on jäätävä määrä hyviä museoita ja jos ei jaksa lähteä Louisianaan asti, niin lähempääkin löytyy. Itse pakotin kaupungissa asuessani kaikki vieraani kanssani Glyptotekiin. Paikka on myös ainoa, jonka nimen kirjoitan vinkkitekstareihini aina caps lockilla ja boldattuna. En vaan voi liikaa hehkuttaa tätä klassisen taiteen museota, joka on omasta mielestäni helposti kaikkein hienoin museo, jossa olen koskaan ikinä käynyt. Glyptoteekkiin pääsee joka tiistai ilmaiseksi sisään, mutta muuten lippu maksaa reilu kolmetoista euroa. Keskellä museota on tietenkin sen kuulu talvipuutarha, jonka keskellä taas on Köpiksen ihanin kahvila. Haluaisin nyt laittaa tähän tuhat kuvaa paikasta, mutta viimeisellä reissullamme sain toisena päivänä karsean ruokamyrkytyksen ja oksensin puolitoista päivää putkeen hotellimme kylppärissä. Ei ollut ihan unelmien paluureissu siis, mutta mahdollisesti kaikesta vielä hirveämpää teki se, ettemme päässeet Glyptotekiin. Mutta uskokaa, tässä on Kööpenhaminan paras paikka, muuta ei oikeastaan tarvitsekaan.

 

 

Taideähkyn jälkeen suunnataan illalliselle. Kuvassa ryystän lempparilomajuomaani Aperol Spritziä Köpiksen Eatalyssä. Eataly on italialaisen ruoan tavaratalo, jossa on ruokakaupan lisäksi mukana aina muutama hyvä rafla. Köpiksessä isoin näistä on nimeltään Mosto, ja se sijaitsee kivasti katutasossa Strøgetin sivukadulla. Rakastan italialaista ruokaa enemmän kuin omaa perhettäni ja Eatalyssä ruoka on oikeasti hyvää ja suhteellisen autenttista. Mosto on oikein hyvä ja kelvon hintainen paikka illalliselle, mutta jos saan valita, pyöräilen keskustasta Vesterbron puolelle joko Spaghetteriaan tai Osteria 16:een. Molemmat ravintolat ovat saman omistajan ja tarjoavat vain yhtä illallisvaihtoehtoa per ilta. Spaghetteriassa illallinen sisältää 5-6 alkupalaa ja pastan, Osteriassa syödään koko ilta pieniä alkupaloja. Molemmissa illallismenun saa noin 300 kruunulla eli noin 40 eurolla. Maksaisin vaikka tuplat, jos olisi tarpeen. Olen Spaghetteriassa syönyt elämäni parhaimman italialisen illallisen, ja Osteriakin vaikutti ihanalta, kunnes aiemmin mainittu ruokamyrkytys päätti ilmestyä pöytävieraaksi. Pyyhin kyyneliä silmäkulmista molempia paikkoja ajatellessa, tosin vähän eri syistä.

 

 

Jos Aperol Spritzien jälkeen tekee vielä mieli yömyssyä, niin suosittelen suuntaamaan johonkin Mikkellerin baareista. Mikkeller on tanskalainen pienpanimo, jolla on maailman paras alkoholiton olut ja hienoimmat etiketit. Baareja on kaupungissa useita, mutta kaikkein siistein niistä sijaitsee Refshaleøenin teollisuusalueella Kööpenhaminan oopperatalon takana. Mikkellerin oluita myydään kuitenkin kaikkialla, ja esimerkiksi Torvehallerne-kauppahallista löytyy panimon oma minikauppa, josta pullollisen voi ostaa vaikka hotellihuoneeseen tai kotiin tuliaiseksi.

 

 

Köpis, niin kuin moni muukin pohjoinen kaupunki, herää eloon kesällä, jolloin kaupunkilaiset suuntaavat porukalla Amagerin rannoille, Søerne-järville polkemaan joutsenveneillä ja puistoihin juomaan bisseä, joka on muuten ainoa asia, joka on Tanskassa halvempaa kuin Suomessa. Kesäköpis on erilainen kuin kuvissa esiintyvä talvinen Köpis, mutta lähtisin silti sinne takaisin ihan milloin tahansa.

 

Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

2 kommenttia

 • Maiju U

  Eiiiiii, pakko päästä nyt taas uudelleen Köpikseen näiden vinkkien siivittämänä. Ihan mun lemppari kaupunki <3

  2.3.2018 at 21:01 vastaa
  • essi

   Munkin lemppari! Toivottavasti kerkeäis taas kesällä käymään.

   5.3.2018 at 16:25 vastaa

  Jätä meille kommentti