Ihmeellinen etikka

19.5.2018

Etikkaleidi Aino täällä hei!

Kerroin ensimmäisessä postauksessani, kuinka haluan vähentää jätettä kotona ja siirtyä myrkyttömään, luonnonmukaiseen siivoukseen. Aion tehdä aina jonkin siivousaineen loppuessa tilalle uuden itse. Jos etikkatuputus alkaa tursua jo korvista ulos, rullaa postauksen loppuun, jossa kerron palasaippuoista.

Keittiön yleispuhdistussuihke veteli viimeisiään, kun laitoin uuden etikasta tehdyn puhdistusaineen muhimaan. Olen aina ollut jotenkin pakkomielteinen pesuaineiden pois pyyhkimisestä ja huuhtelusta. En halua niitä suuhuni. Tämä trauma saattoi tulla siitä, kun kerran huomasin entisen kämppikseni laittavan tiskejä kuivumaan suoraan saippuavedestä. Saippuakuplat vain valuivat pois lautasista.

Olikin ihanaa, että puolisoni halusi maistaa tätä tekemääni puhdistusainetta ennen kuin pullotin sen. Ja se oli täysin ok. Aika happamalta maistui, luonnollisesti.

 

 

Yleispuhdistusaine etikasta

Etikkaa

Sitruunoita

Laita lasipurkki täyteen sitruunan kuoria, voit pilkkoa niitä hieman palasiksi, ei haittaa jos osassa mehua jäljellä. Laitoin myös timjamin lehtiä mukaan, en ole aivan varma ovatko ne tuoneet ainakaan kovin vahvaa tuoksua. Sitruunan tehtävä on peittää alleen etikan tuoksua. Kaada purkki täyteen etikkaa ja sulje purkki. Anna tekeytyä vähintään kaksi viikkoa. Mitä pidempää annat sitruunoiden olla etikassa, sitä vahvempi sitruunan tuoksu on. Sitruunat irrottavat rasvaa erinomaisesti ja olen ollut yllättynyt kuinka hyvin tämä puhdistusaine toimii. Laitoin heti uuden satsin samoilla sitruunoilla kehittymään.

Kahden viikon malttamattoman odottelun jälkeen on etikka valmis siivilöitäväksi. Laitoin liuoksen vanhaan keittiöpesuaineen suihkepulloon, joka on ollut muuten loistava sekin. Ainakin Flooran päivän avajaisjuhlissa muutama kyseli, millä ihmeellä sain massiiviset kahvitahrat valkoisesta matosta hetkessä pois. Jos et itse ole niin DIY kuin minä, suosittelen Maison Bellen biohajoavaa pesuainetta. Sitä myy esimerkiksi Stockmann.

 

 

Pyykkietikka

Etikkaa

Eteeristä öljyä

Olen käyttänyt noin puoli vuotta pyykkietikkaa huuhteluaineen sijaan, vaikken ennen käyttänyt edes huuhteluainetta. Jotkin vaatteet sähköistyvät ja ovat helpommin tunkkaisia, silloin etikka tekee jopa enemmän kuin huuhteluaine. Huuhteluaine peittää hajullaan tunkkaisuuden, mutta etikka oikeasti poistaa sen. Olen myös käyttänyt silkkivaatteissa etikkaa ja ne eivät ole olleet niin sähköisiä. Jotkut käyttävät etikan ja veden sekoitusta laimennettuna, jolloin sitä saa annostella pesukoneeseen enemmän. Itse laitoin suoraan lasiseen etikkapulloon laventelin tuoksuista eteeristä öljyä. Puoleen litraan noin kaksi-kolmekymmentä pisaraa, en tainnut laskea. Tuoksun vahvuuttakin voit itse säädellä ja testailla. Puhtaat vaatteet tuoksuvat raikkailta ja hieman laventelilta, mutteivat mielestäni lainkaan etikalta. Annostelen koneelliseen puoli desiä pyykkietikkaa.

 

 

Palasaippuat ovat ihania ja niin paljon järkevämpiä kuin miljoona eri muovipurkkia.
Jos haluaa vähentää jätettä kotona, yksi helpoimmista paikoista aloittaa on kylpyhuone. Palasaippuoita myydään paljon ja moneen eri tarkoitukseen. Olen korvannut shampoon, meikinpesuaineen ja keho- sekä käsisaippuat palasaippuoilla. Halusin kokeilla omien saippuoiden luomista, sulattamalla valmista saippuamassaa ja lisäämällä siihen mitä haluan. Tein äitienpäivälahjoiksi vuohenmaitosaippuoista kahta eri saippuaa.

 

Rauhoittava kamomillasaippua

Vuohenmaitosaippuamassaa

Eteerisiä öljyjä: appelsiini, mänty, laventeli

Kuivattuja kamomillan kukkia

Kamomillan kukista keitettyä teetä

 

Puhdistava bentoniittisavisaippua

Vuohenmaitosaippuamassaa

Laventelin tuoksuista eteeristä öljyä

Bentoniittisavea

E-vitamiiniöljyä

 

 

Saippuan teko aloitetaan itse saippuamassan sulattamisella vesihauteessa. Kun massa on täysin juoksevaa, ota se pois hauteesta. Lisää öljyt ja muut ainesosat. Bentoniittisaven sekoitin E-vitamiiniöljyyn ja laventeliöljyyn, josta muodostui massa. Sekoitin sen saippuamassaan. Kaada saippuaseos johonkin astiaan tai muottiin. Esimerkiksi käytetystä mehu- tai maitopurkista saa hyvän pohjan jos tekee saippuaa enemmän. Anna saippuan jäähtyä muotissaan kiinteäksi, jonka jälkeen voit veitsen avulla sen tiputtaa sieltä pois. Leikkaa veitsellä sopiviksi paloiksi.

 

 

Vaikka DIY-jutut ei kiinnostaisi, niin käy etikka muuhunkin. Löysin siitä pelastuksen tukkeutuneeseen putkeen.

Löysin nimittäin luonnollisen tavan avata viemärit: ensin kaadetaan lavuaariin ruokasoodaa, jonka perään etikkaa. Tämä synnyttää jonkin sortin tuhoavan kemiallisen reaktion. Hetken jälkeen kaadetaan seoksen päälle kiehuvaa vettä, sitten odotetaan laskematta vettä. Toista niin kauan kunnes viemäri taas vetää. Toimii!

Tässäkin yksi hyvä syy, miksi kaapissa kannattaa olla aina etikkaa.

Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

2 kommenttia

 • Saara

  Ah, ihan mahtavia nämä DIY-vinkit, kiitos!

  19.5.2018 at 18:25 vastaa
  • aino

   Ihanaa että tykkäät!

   19.5.2018 at 18:31 vastaa

  Jätä meille kommentti