Hortoilua mökillä

23.5.2018

Luonto on vihdoin herännyt kesään ja minun oli päästävä pois kaupungista. Halusin kerätä nokkosta nyt kun se on maukkaimmillaan. Keräsin hieman myös omista metsistä puunkuorta ja jäkälää kangasvärjäyksiin. Niissä nimittäin on tanniinia, joka saa värin tarttumaan kankaaseen pysyvästi ilman erillistä puretusta. Kaatuneista puista puunkuori irtoaa parhaiten mahla-aikaan, joka alkaa olemaan jo ohi. Muutkin kasvit värjäykseen on parasta kerätä alkukesästä.

Olen tuijotellut voikukkameriä ja lukenut voikukista. Tämä lapsena vaatteita maidollaan sotkenut kukka on niin paljon enemmän mitä kuvitellaan. Voikukasta voi käyttää kaiken lukuun ottamatta kitkerää runkoa. Olen aiemmin tehnyt kuusenkerkkäsiirappia, jonka sanotaan toimivan yskänlääkkeenä. Luin voikukkasiirapin maistuvan hieman pähkinältä, hieman vaniljalta ja aika paljon hunajalta. Tästä tulisi mahtava siirappi drinkkeihin!

Voikukalla voi myös värjätä. Aion tehdä itse rautavihtrilliä, joka saa värit tarttumaan kankaaseen. Voikukkien ja rautaveden yhdistelmällä voi saada kaikkia värejä keltaisesta vihreään. Juuria voidaan myös käyttää värjäykseen ja silloin olisi mahdollista saada punaista. Kukan juuret kasvavat tarpeeksi suuriksi vasta loppukesästä, joten tulen keräämään niitä sitten.

Nuorten voikukkien lehtiä, etenkin niitä pieniä ja vaaleanvihreitä voi myös syödä salaattina. Ennen kukkien puhkeamista täyteen kukkaan, voi pieniä nuppuja kerätä ja pikkelöidä niistä kapriksen tapaisia säilykkeitä.

 

 

Nokkosen keräys saattaa tuntua vaivalloiselta ja hankalalta, muttet tarvitse kuin jotkin hanskat mukaan. Olen nähnyt ihmisiä esimerkiksi Mustikkamaalla poimimiassa nokkosta. Ketään harvoin haittaa nokkosten kerääminen, usein ne koetaan inhottaviksi jalat tärveleviksi haittakasveiksi. Muista kuitenkin katsoa, että paikka josta keräät on puhdas.

Ryöppäykseen menee vain kymmenen minuuttia ja sen jälkeen sinulla on ilmaista pinaatin kaltaista vitamiinipommia käsissäsi! Pieniä ja nuoria lehtiä voi käyttää ilman ryöppäystäkin. Aion pilkkoa nokkosen ryöppäämisen jälkeen ja pakastaa. Haluan ainakin kokeilla nokkospestoa, nokkospullia ja nokkosvohveleita, joihin mulla on taikina jo turpoamassa. Laitoin aamulla myös smoothien sekaan nokkosta.

 

 

Olen niin onnellinen juuristani Savossa. Tunnetusti parhaat kirpputoritkin löytyvät pienistä kaupungeista. Viimeisessä kuvassa muutama tämän kerran löydöistä. Luonto on niin puhdas kaukana autoteistä. Koen olevan onnekas, että minulla on tuollainen paikka minne kadota. Makeassa vedessä uiminen tuntuu todella mahtavalta Helsingin avantouintitalven jälkeen. Uimme illalla äitini ja siskoni kanssa auringonlaskun jälkeen toiselle puolen lahtea, oli täysin hiljaista ja vesi oli pehmeää. Kuulin vain oman hengityksen ja lintujen laulua. En muista milloin olisin ollut niin rentoutunut.

 

 

Voikukkasiirappi

Voikukkien kukintoa

Sokeria

 

Voikukkien perkaukseen menee hetki aikaa, kuuntelin linnunlaulua ja tuijottelin välillä Saimaalle ja aika meni oikein rattoisasti.  Perkauksessa kehittyy ja tulee nopeammaksi. Helpoin tapa saada keltaiset osat irti kukasta on kääntää vihreää osaa. Raaputin myös kynnellä keskustasta kaiken keltaisen irti. Pienikin lehti siirapissa saa kuulemma sen karvaaksi ja sitähän emme halua. Siirapin keittelyyn saa varata jonkin verran aikaa, ainakin tunnin.

Laita osa siivotuista voikukista kattilaan ja peitä ne vedellä, vettä voi alussa olla reilusti, sillä sitä tulee haihtumaan pois. Keitä 15-20 minuuttia kunnes kaikki vesi on keltaista ja kukat alkavat näyttää ruskeilta. Siivilöi kukat pois ja lisää valmiiseen liemeen taas kukintoa. Toista kunnes seos on tummankeltaista. Taisin tehdä tämän kolme kertaa. Lopussa siivilöi seos hyvin terälehdistä ja lisää sokeri. Sitä lisätään suunnilleen saman verran kuin nestettä on. Huomaat nopeasti sokeria lisätessä milloin on tarpeeksi, sillä seos muuttuu hieman jäykemmäksi. Siirappia täytyy hämmentää jatkuvasti, ettei se pala pohjaan, sama kuusenkerkän kanssa. Lopeta keittäminen myös tarpeeksi ajoissa, sillä siirappi muuttuu hieman jäykemmäksi jäähdyttyään.

Siirapista tuli taivaallista. Seuraavaksi drinkkireseptiä kehittelemään.

 

Jaa:
Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

Jätä meille kommentti