Apua pahimpaan Aasia-ikävään

25.2.2018

Olen vuosikausia aktiivisesti haaveillut matkasta Japaniin. Olen käynyt kielikurssin, ikebana-kurssin, origami-kurssin, do in/qi gong-oppitunnin ja lukenut arviolta kaiken aiheeseen liittyvän kirjallisuuden. Olen käppäillyt Google Mapsin street viewissä tuntikausia Kiotossa ja Osakassa hanamin aikaan, kahlannut hotellivaraussivustot ja Mujin nettikaupan läpi, kutsunut japanilaisen ystäväni Suomeen kylään ja tuputtanut kaikille vihreän teen makuisia asioita.

Haaveilu on siitä hyvä harrastus, että se on usein melko paljon halvempaa ja vähemmän aikaa vievää, kuin esimerkiksi se, että oikeasti matkustaisin Japaniin unelmieni matkalle useaksi viikoksi. Aikatauluni tai rahatilanteeni eivät viimeisen parin vuoden aikana ole kohdanneet sellaisessa paikassa, jossa voisin tehdä tästä matkasta todellisuutta, joten minun on täytynyt tyytyä matkalarppaukseen. Matkalarppaus tarkoittaa tietty sitä, että pyritään pääsemään lomakohdeympäristöön ja -fiilikseen kotioloissa ja arkena. Japanin kohdalla tällainen haaveilu on tietty superhelppoa, joskus riittää, että vaihtaa haarukan ja veitsen syömäpuikkoihin, mutta joskus se vaatii enemmän järjestelyjä ja vaivaa.

Tällaista lomakuumeen lääkitsemistä voi soveltaa mihin tahansa maahan tai matkakohteeseen, mutta jos jollain on itseni tapaan erityisen akuutti Aasia-ikävä, niin tässä muutama keino sen hillitsemiseksi.

 

Lähde Pohjolan Japaniin eli Tukholman Yasuragiin

Okei, ei ole tämä ensimmäinen vinkki kaikkein halvin tai helpoin, mutta ehdottomasti överein. Lähdimme muutama viikko sitten Ruotsiin sukulaisten luo kylään poikaystäväni Tomin kanssa ja ehdotin ja kinusin, että yöpyisimme synttäreideni kunniaksi matkalla yhden yön Tukholman Yasuragi-kylpylässä. Koko kylpylähotelli kävi viime syksynä läpi perusteellisen remontin ja paikka avattiin yleisölle uudestaan vuoden ensimmäisenä päivänä. Onnistuin remontin aikana nappaamaan noin 300 euron tarjoushinnalla hotellipaketin, johon kuului hotelliyön lisäksi pääsy kylpylään, kuuden ruokalajin teppanyaki-illallinen ja aamiainen kahdelle hengelle. Ei mitään jokakuista huvia, mutta näin jälkikäteen ehdottomasti worth it. Sisäänkirjautuessa kaikille vieraille jaetaan japanilaiset puuvillaiset kylpytakit eli yukatat, jotka päällä kaikkialla Yasuragissa oli tarkoitus hengailla, ja jotka sai vierailun jälkeen ottaa kotiin mukaan.

Kaiketi sanomattakin selvää, että kaikki oli ihan tosi ihanaa. Huoneemme oli superkaunis ja sen ikkunasta näkyi tietenkin luminen mäntymetsä ja kaukana aaltoileva meri, kuten ultimaattiseen harmoniaan kuuluu. Huoneemme oli kaiken lisäksi tv-fritt eli olimme koko miniloman ajan lisäksi ihan extra zen. Kylpyläosastolla riitti altaita, vesibaareja, saunoja ja kaikenlaisia mineraaleja eri muodoissa. Hotelliyöhön ja kylpylän sisäänmaksuun sisältyy myös jatkuva tuoreiden hedelmien ja vihreän teen buffet, sekä erilaisia aasialaisia aktiviteetteja, kuten meditaatiota, do iniä ja joogaa.

Yasuragi sijaitsee noin puolen tunnin päässä Tukholman keskustasta ja sinne voi tosiaan ostaa myös vain ”päivälipun” eli pääsyn kylpylään, joten jos sattuu vaikka muuten Tukholmaan päätymään, niin pieni japanilainen retriitti on silti mahdollinen. Suosittelen itse paikkaa ihan täysillä, vaikka luinkin etukäteen kauhutarinoita, joissa kaikilla oli ihan karseaa ja joissa kritisoitiin kylpylän uutta kylmää ulkoasua, väentungosta ja välinpitämätöntä henkilökuntaa. Me saavuimme paikalle hiljaiseen hotelliin sunnuntaina iltapäivällä, ja se vaikutti suuresti koko paikan fiilikseen. Meihin paikka teki tosi suuren vaikutuksen, enkä muista milloin viimeksi olisin oikeasti virnuillut yksikseni yhtä maireasti, kuin silloin kun lähdimme maanantaiaamun saunajoogasta sandaalit läpsyen syömään appelsiineja ja tuijottelemaan ohi lipuvia ruotsinlaivoja.

 

Syö hyvää sushia ja käy ravintola Kotossa

Vaikka sitä oikeaa japanilaista sushia ei kuulemma täältä päin maailmaa saakaan, ei kaltaiseni kaukokaipaaja välttämättä edes tiedä paremmasta. Helsingissä parhaat sushit saa mielestäni Töölön Wagocorosta tai Sushibar + Winen ravintoloista. Jos tekee muuta japanilaista ruokaa mieli, niin suosittelen läm-pi-mäs-ti Lönkalla sijaitsevaa ravintola Kotoa. Kotossa syövät myös Suomessa matkailevat japanilaiset ja oma japanilainen vieraanikin antoi paikalle siunauksensa. Kotossa on usein tarjolla noin 30 euron menu, joka sisältää kaikkea misokeitosta ja pikkelöidyistä vihanneksista tempuraan ja matcha-jäätelöön, ja jonka jälkeen täytyy hetki hengitellä ennen kotimatkaa.

 

Osta merileväsipsejä, Pockyja, mochipalleroita, wasabi-riisikakkuja, matcha-latteainekset ja mitä tahansa punapaputahnajälkkäriä

Näitä kaikkia saa tietenkin Annankadun Tokyokanista. A must.

 

Käy moikkaamassa ystäväsi merilevälemmikkiä

Melkoisen spesifiksi meni, mutta tässä kohdassa voisi myös vaikka sanoa, että ”tutustu johonkin sekopäiseen harrastukseen”, sillä sen japanilaisemmaksi meno tuskin muuttuu. Tässä yllä ja alla on kuvattuna Momo, a marimo moss ball eli suomeksi tietty palleroahdinparta, pallomainen viherleväkasvi, jotka ovat erityisesti Japanissa suosittuja ”lemmikkejä”. Tällaiset pallerot vaativat jonkin verran huomiota ja hoivaa, vesi niille pitää vaihtaa miltei joka päivä. Oikealla hoidolla nämä lemmikkilevät ovat kuitenkin superpitkäikäisiä ja voivat kestää ja kasvaa jopa vuosikymmeniä. Japanissa tällaisia marimo-leviä pidetään kansallisaarteen arvossa ja niiden(kin) uskotaan tuovan onnea ja vaurautta.

 

Säästä hulluna rahaa ja lähde oikeasti matkalle

Täytyy tässä lopuksi vielä mainita, että tämän postauksen jälkimainingeissa ja sen aiheuttamissa tunnekuohuissa ostimme Minnin kanssa matkan ihan oikeaan Japaniin, Tokioon ja takasin. Nautin kaikesta tällaisesta haaveilemisesta aivan hulluna ja kaikenlainen hypettäminen on ehdottomasti yksi rakkaimpia harrastuksiani, mutta on kyllä melko jännä tunne mahassa, kun miettii pääsevänsä tämän kaiken kreisin ja siistin syntysijoille muutaman kuukauden päästä.

ピース ! Piisu!

Edellinen Seuraava

Muita hyviä juttuja

2 kommenttia

 • Milja

  Merilevälemmikki kuulostaa pelottavan paljon mun jutulta…

  25.2.2018 at 16:27 vastaa
  • essi

   Haha, fiilaan! Jos ei koiralaumaa saa, niin edes sit merileväpallero….

   25.2.2018 at 22:01 vastaa

  Jätä meille kommentti